advertentie

Horeca-ondernemers: 'Goede afspraken basis voor kermis'

Zolang er goede afspraken gemaakt worden, is er geen bezwaar voor de kermis in de binnenstad. Dat zegt een aantal horeca-ondernemers in de binnenstad.

Furieus
Ze reageren daarmee op de uitspraken van kermisexploitant Frank Vale.  Gisteren was hij furieus over de ondernemers en de gemeente. 'Dit jaar is de laatste kermis in Venlo', zei hij gisteren nadat hij zich, naar eigen zeggen, in de haren had gehad met enkele horeca-ondernemers. ‘Wij zijn ook ondernemers. Wij hebben de hulp van de andere ondernemers nodig. Maar als niemand een stoel wil inschikken of een parasol wil inklappen voor een attractie, dan is het wat ons betreft klaar. We krijgen hier alleen maar weerstand.’

Het probleem ligt niet bij ons of de kermisexploitanten, eerder bij de gemeente.

Sanne Voeten (Luif)

Luif
Vale wees daarbij onder meer naar restaurant Luif, het restaurant in theater De Maaspoort. Luif wilde volgens Vale meer terrastafels houden dan de afspraak. Sanne Voeten van Luif laat weten het jammer te vinden als pispaaltje neergezet te worden. 'Over het aantal tafels zijn afspraken gemaakt. Daar houden wij ons aan. Maar ergens begrijp ik Frank ook. Het probleem ligt niet bij ons of bij de kermisexploitanten, eerder bij de gemeente. Er moeten duidelijke afspraken komen over wie welk stuk grond wanneer mag gebruiken.'

143026800137731_2200783_1920.jpg
Frank Vale vergeet dat hij te gast is in Venlo

René Evers (Old Dutch)

'Vale is te gast'
René Evers van Old Dutch zegt dat Vale niet moet vergeten dat hij te gast is in Venlo. 'Wij exploiteren op dit plein (de Markt, red.) onze terrassen 365 dagen per jaar. Hij komt tien dagen kijken en kan natuurlijk best wat eisen maar hij moet niet de gemeente of de horeca op het matje roepen. Hij moet gewoon zijn ding doen in overleg met ons. Wij hebben dit jaar prima afspraken met de exploitant van het reuzenrad bij ons voor de deur.'

Arno Hendericks van Central zegt: 'Het zou doodzonde zijn als de kermis vertrekt uit Venlo. Een kermis hoort bij een stad. Op de een of andere manier moet er samen te werken zijn maar daar horen duidelijke afspraken bij.'

Spanningsveld
Hendericks zelf schuift een aantal terrastafels op om zo plaats te maken voor het reuzenrad. 'Je wilt je terras exploiteren. Nu is het goed weer en de zomer was enorm heet waardoor de omzet achterbleef. Dan komt er nu een kermis op de plek waar je normaal terras hebt dus je zit in een spanningsveld en dat is altijd lastig.

Voorzitter Stefan Curvers van de Venlose afdeling van Koninklijke Horeca Nederland laat weten het te betreuren dat alle horeca-ondernemers in de media over één kam worden geschoren. 'Zeker gezien het feit dat er ook leuke initiatieven en samenwerkingen tussen kermisexploitanten en horeca-ondernemers zijn. We gaan vandaag met Vale in gesprek. Vooropgesteld is dat we de kermis in Venlo toejuichen. Wellicht kunnen problemen in de toekomst in een voortraject getackeld worden.'

advertentie

Lees ook deze artikelen